środa, 9 stycznia 2013

Curry Mai

Dziś u nas na obiad również danie jednogarnkowe - a w zasadzie jednopatelniowe.
Curry z przepisu mojej siostry Mai.
Dawno, dawno nie robiłam i sama nie wiem czemu. Przygotowanie zajmuje około 15 min i około 30 min duszenia.


Curry ziemniaczane z kurczakiem

Przyprawy (całe) - anyż, kardamon, kmin, kminek, goździki, cynamon, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, liście curry
       - dodać i lekko podsmażyć na oleju



2 cebule, czosnek, ostra papryczka
       - dodać i podsmażyć 
Ziemniaki (ok. 5-6) pokrojone w kostkę
       - dodać i podsmażyć do zrumienienia z zewnątrz

Pierś kurczaka pokrojona w kostkę 
       - dodać i podsmażyć do zrumienienia z zewnątrz


Woda, sól, przyprawy w proszku (papryka, curry, imbir, itp.)
       - dodać (wody tyle, żeby przykryła ziemniaki) i dusić, aż część ziemniaków się rozgotuje i uzyskamy 

         gęsty sos z kawałkami ziemniaków.



      

Wariacji tego dania może być bardzo dużo. Wszystkie przyprawy dodaję jak zwykle "na oko" - mniej więcej po łyżeczce.
Tym razem dodałam też kawałek pora i marchewkę pokrojoną w grubsze plasterki.
Bardzo dobrze smakuje z dodtkiem mleczka kokosowego (dodanego zamiast lub razem z wodą).


2 komentarze:

  1. Pyyyyszne :)
    Z jednogarnkowych polecam wynalazek przywieziony z Meksyku przez mojego męża - nazywamy to Mexican Food. Czerwona fasola, kukurydza, kolorowe papryki, chilli, ryż, przyprawy do smaku dowolne, raczej ostre, mięsko - najlepiej z kurczaka albo indyka - bo najszybciej. Gotujesz ryż, na patelni z przyprawami smażysz mięsko, dorzucasz posiekaną paprykę, dodajesz kuku, fasolkę. Kiedy będzie gotowe, wrzucasz do garnka z odcedzonym ryżem, mieszasz wszystko i koniecznie przed podaniem przesmażasz - możesz już na suchej patelni. Właśnie takie przesmażone w całości jest bosssskie. Można dodać różne inne warzywa - co kto lubi. Danie jest szybkie i pyszne, u nas robimy wielki gar, z nadzieją, że zostanie na kilka dni do odsmażania, ale wszystko znika w jeden dzień ;P

    OdpowiedzUsuń