Nadszedł weekend - a co za tym idzie - czas na zrobienie bardziej wymagającego śniadania niż musli z mlekiem czy kanapki. Wybór padł na placuszki z jabłkami. Szczególnie, że zima to świetny czas na pyszne, polskie jabłka.
Placki z jabłkami (2-3 porcje śniadaniowe)
2 średnie jabłka
80 gr mąki
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru (lub więcej w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka)
szczypta soli
1 jajko
180-200 ml maślanki
skórka starta z połowy cytryny
sok z cytryny
cynamon i imbir w proszku
tłuszcz (olej lub masło klarowane) do smażenia
Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąki i cukier mieszamy, dodajemy żółtko, maślankę i skórkę z cytryny. Miksujemy. Następnie ubijamy białko ze szczyptą soli - dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W zależności od rodzaju mąki dodajemy więcej lub mniej maślanki.
Z jabłek usuwamy ogryzek (używam do tego specjalnego wycinaka).
Obieramy i kroimy w ok. 7mm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy imbirem i cynamonem.
Jabłka moczymy w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor.
Smacznego :)
Też wczoraj kupiłam jabłuszka i mam zamiar zrobić ale na obiadek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńno pysznie! :)) i do tego prosto! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!
OdpowiedzUsuńOooo mateczko właśnie sie zajadam i bardzo Ci dziękuje, bo to smak mojego dzieciństwa :-) i przypominiałam sobie jak babcia robiła mi takie racuszki ..POOOOOOEZJA :-)
OdpowiedzUsuń