sobota, 19 stycznia 2013

Muffiny bananowe z orzechami

Muffiny... wprost uwielbiam... różnorodność tego wypieku powoduje, że nigdy się nie nudzą... mogą być na słodko i na słono, przygotowuje się je niezwykle szybko - całość (z przygotowaniem i pieczeniem) zajmuje około 30 min... no to jak tu ich nie lubić?

A czy wiecie czym różnią się muffiny od babeczek?

W przeciwieństwie do tego, co niektórzy myślą - jest między nimi różnica. Babeczki (ang. cupcakes) zrobione są z ucieranego ciasta, używamy do nich miksera. Ciasto jest bez dodatków, gładkie w swojej strukturze- za to mocno dekorowane - kremy, lukry - bardzo ozdobne. Zawsze na słodko.
Natomiast muffiny mają cięższe ciasto z wieloma dodatkami. Robi się je bez użycia miksera - krótko mieszając przygotowane wcześniej osobno składniki suche  i mokre. Ciasto nie powinno być dokładnie wymieszane - grudki są jak najbardziej wskazane. Rzadko dekorowane, jeśli już to tylko odrobiną lukru lub posypane cukrem pudrem. Często występują również w formie wytrawnej. 


Tym razem przyszła mi ochota na muffiny bananowe.
Przepis znaleziony w książce "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson.


Muffiny bananowe Nigelli (ok. 12 szt.)
30 g masła
60 g (2 ociekająco pełne, duże łyżki) miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże dojrzałe banany
150 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli




Nagrzej piekarnik do 190°C.
Roztop w rondlu na małym ogniu masło, miód oraz ekstrakt waniliowy, następnie odstaw na bok na kilka minut. (ja dla ułatwienia roztapiam w miseczce w mikrofalówce przez ok. 2 min)
Rozgnieć banany, a do innej miski wsyp odmierzoną mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną cynamon i sól. Wymieszaj stopione masło z bananami, a potem dodaj je do sypkich składników. Nie mieszaj za długo: tylko kilka razy; masa będzie niezbyt urocza i grudkowata, ale tym się nie przejmuj.
Wyłóż blachę na muffinki papilotkami i wypełnij je ciastem mniej więcej do dwóch trzecich objętości.
Ja muffiny zawszę piekę w silikonowych foremkach.




Wstaw formę do piekarnika i piecz około 25 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, a później przełóż muffinki w papilotkach na metalową  kratkę, żeby stygły kolejne 5-10 minut.


  
Do moich muffinów dodałam jeszcze 30 g orzechów laskowych, 3 śliwki (mrożone) i trochę daktyli.



Polecam szczególnie na ciepło.





2 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam wszystko co bananowe. A te talerzyki w pierniczki mam takie same - z Flo bodajże :)

    OdpowiedzUsuń