Dzisiaj spróbowaliśmy Arrow i Covert Affairs. I znów rozczarowanie - Arrow nie porywa. Natomiast Covert Affairs damy szansę. W końcu dostał już 4 sezon.
No ale miało być kulinarnie :) Siedząc na kanapie popijamy zrobioną latem nalewkę z ciemnych winogron. Robię ją już 3 rok - jest rewelacyjna. Piękny rubinowy kolor i wyraźny smak polskich winogron sprawiają, że jest to ulubiona nalewka mojego Męża :)
Nalewka z ciemnych winogron
1 kg ciemnych winogron
40 dag brązowego cukru
2 litry wódki
Winogrona zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Zostawiamy pod przykryciem na minimum 24 godziny.
Po tym czasie przekładamy do wielkiego słoja o zalewamy alkoholem. Odstawiamy na minimum 2 miesiące (u mnie w tym roku stała ok. 4 miesięcy). Od czasu do czasu powinno się potrząsać słojem, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie filtrujemy - najlepiej dwukrotnie (ja do tego używam poczwórnie złożonej gazy). Rozlewamy do butelek i ponownie czekamy około miesiąca.
Gotowe.
PS. Przepis pochodzi z Gazety Wyborczej z 2007 r.
Ewo , a dało by rade załapać się na buteleczkę naleweczki. Bo tobie zawsze dobre alkohole wychodziły :D . Szczególnie porterówka na zloty .
OdpowiedzUsuńObi - zapraszamy do nas na poczęstunek :)
Usuń