Faszerowane pieczarki |
Na pierwsze danie zupa cebulowa.
Zupa cebulowa
5 średnich cebul
2 łyżki masła
czerwone wino
tymianek, sól, pieprz
bulionetka warzywna
Zamrożone, czerwone wino |
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na masło i na małym ogniu smażymy, aż lekko zbrązowieją (uwaga, żeby nie przypalić). Dodajemy czerwone wino - u mnie jedna mrożona kostka (Mrożenie wina w pojemniku do kostek do bardzo dobry sposób na przechowywanie resztek wina, które następnie można używać przy gotowaniu).
Zalewamy wrzątkiem, dodajemy bulionetkę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze z 15 min.
Do podania posypujemy serem (u mnie parmezan).
Na drugie danie faszerowane pieczarki. Ten sam farsz wykorzystałam do papryki.
Faszerowane pieczarki
8 sporych pieczarek
średnia cebula
łyżka masła
pół pęczka zielonej pietruszki
szklanka kuskusu
Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżkę i wydrążamy - żeby zmieściło się sporo farszu. Wydrążony środek wraz z nóżkami siekamy - użyjemy do nadzienia.
Przygotowujemy kuskus wg przepisu na opakowaniu. Ja do wody dodaję kostkę rosołową.
Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekane pieczarki. Przekładamy do kuskusu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami.
Nadziewamy kapelusze pieczarek - nakładając "z górką". Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 20 min.
Faszerowane papryki.
3 czerwone papryki
15 dag mięsa mielonego
pomidor
reszta farszu z pieczarek
Papryki przekrawamy wzdłuż. Podsmażamy na patelni 15 dag mięsa mielonego, dodajemy pokrojonego pomidora, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką. Mięsem nadziewamy papryki - dzielimy na 6 równych części. Na górę dodajemy resztę kuskusa. Zapiekamy razem z pieczarkami.
zupę cebulową wprost uwielbiam! Narobiłaś mi teraz smaku :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana :)!
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń