niedziela, 6 stycznia 2013

Faszerowane kuskusem pieczarki i zupa cebulowa

Dziś dwa przepisy, a nawet trzy. Za jednym zamachem przygotowuję obiad na dziś i na kolejny dzień.

Faszerowane pieczarki


Na pierwsze danie zupa cebulowa.

Zupa cebulowa
5 średnich cebul
2 łyżki masła
czerwone wino
tymianek, sól, pieprz
bulionetka warzywna


Zamrożone, czerwone wino


Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na masło i na małym ogniu smażymy, aż lekko zbrązowieją (uwaga, żeby nie przypalić). Dodajemy czerwone wino - u mnie jedna mrożona kostka (Mrożenie wina w pojemniku do kostek do bardzo dobry sposób na przechowywanie resztek wina, które następnie można używać przy gotowaniu).


Zalewamy wrzątkiem, dodajemy bulionetkę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze z 15 min.
Do podania posypujemy serem (u mnie parmezan).



Na drugie danie faszerowane pieczarki. Ten sam farsz wykorzystałam do papryki.

Faszerowane pieczarki
8 sporych pieczarek
średnia cebula
łyżka masła
pół pęczka zielonej pietruszki
szklanka kuskusu

Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżkę i wydrążamy - żeby zmieściło się sporo farszu. Wydrążony środek wraz z nóżkami siekamy - użyjemy do nadzienia.



Przygotowujemy kuskus wg przepisu na opakowaniu. Ja do wody dodaję kostkę rosołową.
Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekane pieczarki. Przekładamy do kuskusu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami.
Nadziewamy kapelusze pieczarek - nakładając "z górką". Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 20 min.

Faszerowane papryki.
3 czerwone papryki 
15 dag mięsa mielonego
pomidor
reszta farszu z pieczarek

Papryki przekrawamy wzdłuż. Podsmażamy na patelni 15 dag mięsa mielonego, dodajemy pokrojonego pomidora, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką. Mięsem nadziewamy papryki - dzielimy na 6 równych części. Na górę dodajemy resztę kuskusa. Zapiekamy razem z pieczarkami.











2 komentarze:

  1. zupę cebulową wprost uwielbiam! Narobiłaś mi teraz smaku :-)
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)!

    OdpowiedzUsuń