Dzisiaj przedstawię jedną z amerykańskich odmian burrito, czyli tzw. "wet burritos" - burrito zapiekane w sosie, podawane na talerzu, jedzone za pomocą noża i widelca. U mnie przepis na farsz za każdym razem jest inny - bazą oczywiście jest mięso mielone - może być z czerwoną fasolą, kukurydzą lub innymi dodatkami. Co mi wpadnie w ręce :)
Sos pomidorowy
500 gr przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
pół cebuli
przyprawy: sól, pieprz, harrisa, papryka chilli, zioła prowansalskie
łyżka oleju
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy - do smaku. Gotujemy około 5 min.
Burrito
8 tortilli
500 gr mielonego mięsa wołowego
1 cebula
puszka kukurydzy
marchewka
5 cm kawałek pora (biała część)
czosnek
ser żółty
pół kieliszka czerwonego wina
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, papryczka chilli, zioła prowansalskie, pół łyżeczki kuminu, imbir
olej
Przygotowujemy nadzienie: podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę i pora. Chwilę smażymy. Dodajemy mięso. Kiedy mięso się podsmaży, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, wino oraz przyprawy. Dusimy około 5 min. Jeśli farsz jest zbyt gęsty podlewamy wodą.
Do garnka lub naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać burrito nalewamy 1/3 sosu pomidorowego. Na każdy placek tortilli nakładamy ok. 2 - 3 łyżki farszu.
Zawijamy w kopertę. Układamy w naszym naczyniu.
Zalewamy resztą sosu. Posypujemy serem.
Zapiekamy około 20-30 min w nagrzanym piekarniku.
Smacznego :)
smacznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńchyba ostatnie burrito jadłam w sierpniu 0_o ! trzeba to nadrobić :P i zabieram pomysł na żółty ser ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana ;)