niedziela, 7 kwietnia 2013

Szybkie i zdrowe muffiny śniadaniowe

Jak pisałam już we wcześniejszych postach - uwielbiam muffiny. Są szybkie i na bazie podstawowego przepisu można tworzyć wiele wariacji.
Tym razem przepis na muffiny śniadaniowe. Do zrobienia w weekend lub, jeśli przygotujemy sobie składniki dzień wcześniej, nawet w środku tygodnia. Czas pieczenia - 15 min. Przygotowanie - to tylko wymieszanie składników. Najdłużej zajmuje chyba nagrzanie piekarnika do 180 stopni. 
Dzisiejsze muffiny są z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, migdałów i odrobiny czekolady (zmniejszyłam przy okazji ilość dodanego cukru) i dodatkowo "nadziane" mrożonymi truskawkami. Samo zdrowie :)



Przepis na muffiny (9 sztuk)

Składniki suche
składniki suche
150 gr mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella - pełne ziarno 3 zboża)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
50 gr brązowego cukru muscovado (jeśli nie używamy czekolady można dodać więcej)
50 gr płatków owsianych górskich
szczypta soli
4 kostki posiekanej białej czekolady, 2 łyżki płatków migdałowych, gorzka czekolada do posypania
owoce: mrożone truskawki, banan


Składniki mokre
2 jajka
100 ml maślanki
80 ml oliwy z oliwek

Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Wlewamy mokre do suchych, mieszamy szybko i niedokładnie. 


Do silikonowych foremek wkładamy trochę ciasta na dno, na ciasto układamy truskawkę lub plasterek banana. Następnie zakrywamy ciastem. 


Można posypać posiekaną gorzką czekoladą.


Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min.


Najlepsze na ciepło. Znakomicie smakują podane z domowym koktajlem bananowo-truskawkowym na maślance.



 

5 komentarzy: