czwartek, 25 kwietnia 2013

Spring Rolls

Spring rolls'y czyli warzywne sajgonki bez niezdrowego smażenia. Papier ryżowy może skrywać dowolne wnętrze. Świeże i chrupiące - pasują na kolację, przekąskę imprezową lub lunch do pracy. Przepis na sos do spring rollsów pochodzi z drugiego numeru KUKBUK'a. Nadzienie to dowolna mieszanka świeżych warzyw i makaronu ryżowego - celowo nie podaję dokładnych proporcji - inwencja powinna należeć do kucharza :)




Sos 
200 ml wody
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z limonki
1 ząbki posiekanego drobno czosnku
kilka plastrów marchewki
chilli
sos rybny
sól do smaku

Składniku sosu po prostu mieszamy razem i przechodzimy do przygotowania "rolek".





Spring Rollsy

Papier ryżowy
1 jajko
makaron ryżowy
kilka liści sałaty
marchewka
sałata
dymka
papryka 




Makaron przyrządzamy wg wskazówek na opakowaniu. Z roztrzepanego jajka, przyprawionego solą i pieprzem, przyrządzamy cienki naleśnik, który następnie kroimy w kawałki.


Warzywa kroimy w słupki. Papier ryżowy skrapiamy wodą, czekamy aż zmięknie. Na papierze układamy w dowolnej kolejności warzywa, makaron i naleśnik z jajka. 



Rolujemy do połowy, zaginamy brzegi i kończymy zwijanie.


 Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz