Jak pisałam już we wcześniejszych postach - uwielbiam muffiny. Są szybkie i na bazie podstawowego przepisu można tworzyć wiele wariacji.
Tym razem przepis na muffiny śniadaniowe. Do zrobienia w weekend lub, jeśli przygotujemy sobie składniki dzień wcześniej, nawet w środku tygodnia. Czas pieczenia - 15 min. Przygotowanie - to tylko wymieszanie składników. Najdłużej zajmuje chyba nagrzanie piekarnika do 180 stopni.
Dzisiejsze muffiny są z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, migdałów i odrobiny czekolady (zmniejszyłam przy okazji ilość dodanego cukru) i dodatkowo "nadziane" mrożonymi truskawkami. Samo zdrowie :)
Przepis na muffiny (9 sztuk)
Składniki suche
składniki suche |
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
50 gr brązowego cukru muscovado (jeśli nie używamy czekolady można dodać więcej)
50 gr płatków owsianych górskich
szczypta soli
4 kostki posiekanej białej czekolady, 2 łyżki płatków migdałowych, gorzka czekolada do posypania
owoce: mrożone truskawki, banan
Składniki mokre
2 jajka
100 ml maślanki
80 ml oliwy z oliwek
Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Wlewamy mokre do suchych, mieszamy szybko i niedokładnie.
Do silikonowych foremek wkładamy trochę ciasta na dno, na ciasto układamy truskawkę lub plasterek banana. Następnie zakrywamy ciastem.
Można posypać posiekaną gorzką czekoladą.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min.
Najlepsze na ciepło. Znakomicie smakują podane z domowym koktajlem bananowo-truskawkowym na maślance.
zdrowe muffiny to najlepsze muffiny :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne zdrowe muffinki -super ;)
OdpowiedzUsuń:D muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńSą proste i pyszne. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńczy zamiast maślanki można użyć wody?
OdpowiedzUsuń