środa, 24 kwietnia 2013

Skubaniec - kruche ciasto z owocami pod pierzynką z bezy

Przepis z mojego zeszytu - czyli ciasto rodzinne :) Kruche ciasto, świeże owoce i beza - kompozycja rozpływająca się w ustach.

A skąd nazwa? 

Ciasto, które wykładane jest na wierzch piany odrywamy (skubiemy) z większej kuli ciasta :)


Przepis na Skubaniec
1/2 kg mąki
30 dkg masła (lub 25 dkg masła + 5 dag smalcu)
5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 kg dowolnych owoców (np. jabłka, śliwki lub rabarbar)

Posiekać nożem mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. 


Ciasto podzielić na 3 części - do jednej dodać kakao i wyrobić. 


Największą część ciasta rozwałkować na blachę. Pozostałe dwie części można odłożyć do lodówki.


Na cieście położyć owoce. Ja tym razem posmarowałam ciasto konfiturą różaną, wyłożyłam pokrojone jabłka i kawałki masy marcepanowej.


Owoce posypać ciastem z kakaem. Można go "poskubać" lub zetrzeć na tarce. 


Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier - miksować aż powstanie lśniąca piana (jak na bezę).


Następnie na pianę skubiemy białe ciasto.


Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.


Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia pokrojonego ciasta - tak szybko zniknęło :)

1 komentarz:

  1. szczerze mówiąc przepis jest doskonały ! ciasto cudowne !!! masło świetny pomysł . w innych widzę margarynę ale nie polecam ! dzieki za przepis!!

    OdpowiedzUsuń