niedziela, 31 marca 2013

Baba dyniowa (bez jajek) - na Wielkanoc i nie tylko

Wielkanoc nie może obejść się bez drożdżowej baby. To chyba najbardziej tradycyjne i najpopularniejsze ciasto na wielkanocnym stole. W "zwykłym" cieście drożdżowym nie lubię tego, że już na drugi dzień ciasto robi się "starawe". Dzięki purée z dyni nie ma tego problemu. Ciasto jest mięsiste i zachowuje świeżość przez kilka dni. W tej babie nie wykorzystujemy też jaj - a biorąc pod uwagę ilość jaj, która spożywana jest na Wielkanoc - tym lepiej :)


Drożdżowa baba dyniowa 

2,5 szklanki mąki 
25 g świeżych drożdży (przy wyrabianiu w maszynie do chleba można użyć mniej)
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 duże łyżki puree z dyni
1 szklanka mleka
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyni
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej


Przygotować zaczyn z drożdży: łyżeczka mąki, łyżeczka cukru, 2 łyżki ciepłego mleka i drożdże wymieszać i odstawić na 15 min.

Przygotowanie w maszynie do chleba

Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do chleba w kolejności: oliwa, puree z dyni, mleko, sól, mąka, zaczyn. Włączamy program do wyrabiania ciasta - po pięciu minutach dodajemy pestki z dyni i skórkę pomarańczową. 



Po zakończeniu programu przełożyć ciasto do formy z kominem - mi ciasta wystarczyło na średnią babę i  małego baranka wielkanocnego.
Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 min). Piec około godzinę w 175 ºC. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypaliło z wierzchu. 



Przygotowanie bez maszyny do chleba

Zaczyn przygotowujemy jak wyżej. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, puree z dyni oraz lekko ciepłe mleko. Wyrabiamy trochę, a następnie dodajemy podgrzaną (ok. 30  ºC) oliwę, pestki oraz skórkę pomarańczową. Wyrabiamy i wyrabiamy i wyrabiamy aż ciasto zacznie odstawać od ręki (dlatego maszyna tak ułatwia pracę  :)). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dalej postępować jak po zakończeniu programu z maszyny.




Puree z dyni przygotowuję w okresie zimowym, kiedy w sklepach królują dynie, a następnie mrożę w woreczkach odpowiednie porcje. Puree można przygotować na dwa sposoby:
Sposób 1 (szybszy): obrać i pokroić dynię a następnie włożyć do mikrofalówki na ok. 5 min aż dynia zrobi się miękka - następnie zblendować.
Sposób 2: pokroić dynię na kawałki i owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 ºC około godziny. Następnie wystudzić i zblendować.
Przy obu sposobach dobrze jest odcisnąć nadmiar wody, puree nie powinno być zbyt wodniste.


 

Przepis (lekko zmodyfikowany) ze strony "Kwestia Smaku".

1 komentarz:

  1. Fajna babeczka ..baranek zresztą też..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń