Odwrócone ciasto ananasowe
250 gr margaryny150 gr drobnego cukru do wypieków
7 plastrów ananasów z puszki
100 ml soku z anansa
4 duże jajka
ok. 13 wisienek koktajlowych300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy ananasy - w środki i przerwy między wkładamy wiśnie kandyzowane. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W misce miksujemy jaja z sokiem ananasowym. Dodajemy cukier, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia (mąkę dobrze jest wcześniej przesiać) oraz bardzo miękką margarynę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy na wcześniej przygotowane ananasy.
Pieczemy około 40-50 min - do tzw. suchego patyczka.
Podawałam przełożone masą z bitej śmietany i serkiem mascarpone.
Na pewno zrobię jeszcze ciasto w takim stylu, ale wykorzystując inny przepis - jakiś lekki biszkopt czy inne ciasto ucierane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz