Marzył mi się od lat. Uwielbiam smak i zapach konfitury z płatków róży. Od dawna szukałam też w sklepach wody różanej. W końcu udało się. I do tego przepis na wymarzony mazurek pojawił się w KUKBUK'u.
Różany mazurek
ciasto:
200 g mąki
140 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 surowe żółtko
1 ugotowane żółtko
nadzienie:
2 łyżki konfitury z płatków różny
150 g białej czekolady
4.5 łyżki śmietany 30%
2 łyżki wody różanej
odrobina czerwonego lub różowego barwnika
(w oryginale 3 łyżeczki czystego koncentratu buraczanego)
płatki migdałów do dekoracji
Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wkładamy na ok. 30 min do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i wykładamy nim 2 keksówki lub formę do tarty. Formy najlepiej natłuścić i obsypać mąką.
Ciasto pieczemy przez 10 min w 190 stopniach, a następnie przez 10-15 min w temperaturze zmniejszonej do 175 stopni. Ciasto powinno uzyskać złoty kolor.
Foremki odkładamy do ostygnięcia. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Przygotowanie masy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i śmietankę - mieszając do połączenia składników. Po lekkim ostygnięciu przekładamy do filiżanki 2 łyżki masy, dodajemy wodę różaną i barwnik (lub sok buraczany). Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z pozostałą masą czekoladową.
Kruche ciasto smarujemy konfiturą z płatków róży.
Następnie pokrywamy masą różaną.
Zostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu. Ozdabiamy według uznania.
wygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę taki długi, wąski mazurek, bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńW przyszłym roku taki właśnie upiekę.
pozdrawiam
6niebo
Piękny mazurek, bardzo ślicznie udekorowany :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam konfiturę z płatków róży, więc jest to mazurek idealny :)
OdpowiedzUsuń