piątek, 29 marca 2013

Lekko różane, kruche ciasteczka wielkanocne




Wielkanoc. Znów okazja do zaszalenia w kuchni. Na pierwszy ogień idą kruche ciasteczka. Z dodatkiem wody różanej, wykrawane z użyciem foremek firmy Wilton - o wielkanocnych kształtach. Dekorowane lukrem królewskim (na bazie białka i cukru pudru) z barwnikami Icing Color.








Składniki:


250 g mąki pszennej

120 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
2 łyżeczki wody różanej



Z podanych składników ugnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać ciasteczka dostępnymi foremkami. (Ciasto nadaje się również do stempelków). Przed pieczeniem dobrze włożyć blachę z ciasteczkami na kilka minut do lodówki. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce.




Dekorować według własnego uznania. Ja zrobiłam lukier królewski - z białek i cukru pudru, a następnie podzieliłam na porcje i dodałam barwników spożywczych. 



Ciasteczka znakomicie spisują się jako mini-prezenciki :)



PS. Bazowano na przepisie Pierre Herme - wymieniłam wanilię na wodę różaną.


1 komentarz:

  1. ale śliczne pastelowe! chciałabym taki wielkanocny prezent :)

    OdpowiedzUsuń