sobota, 21 grudnia 2013

Piernik staropolski i pierniczki - Pieczemy! (cz. 2/2)

Najwyższa pora na wykorzystanie naszego ciasta z przepisu Piernik staropolski (cz. 1/2).
Piernik piekłam 2 dni temu, ale dopiero dzisiaj zaczęłam dekorować. Najlepszy czas na zrobienie piernika to ok. 4-7 dni przed świętami.
 
Z 1 porcji ciasta piekę 2 średnie blachy 23x35 cm na piernik przełożony powidłami, a z reszty ciasta robię pierniczki. 
Ciasto dzielę na części (ok 3), 2 rozwałkowuję na ok. 0,6-0,7 cm i piekę na blasze w temperaturze 170-180ºC przez 20 min (około!).
 
Z pozostałej części wykrawam pierniczki, których czas pieczenia jest trochę krótszy - ok. 10 min (maksymalnie 15).

Wystudzone blaty przekładam powidłami śliwkowymi wymieszanymi z konfiturą z róży, przykrywam papierem i obciążam (deska + garnek z wodą). Odstawiam na minimum 2 dni.
Po tym czasie pozostaje tylko dowolnie udekorować nasze wypieki :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz