poniedziałek, 18 listopada 2013

Piernik staropolski - ostatni dzwonek! (cz. 1/2)


Piernik z tego przepisu piekę już od kilku lat. Jest po prostu idealny! Jedyna wada to taka, że trzeba pamiętać, aby ciasto zacząć robić około 5-6 tygodni przed świętami. Im wcześniej tym lepiej.

Z poniższego ciasta robię piernik przekładany domowymi powidłami oraz pierniczki. 

Przepis krąży w internecie pod różnymi nazwami - jako Piernik Staropolski, Piernik Apolki, Piernik Staropolski Lemnis-Vitry. 

Jeśli jeszcze go  nie próbowaliście - teraz macie okazję - zrobiony w tym tygodniu jeszcze odpowiednio dojrzeje. 

Pieczemy go kilka dni przed Świętami - przepis podam za około miesiąc!



Składniki:
500 g miodu naturalnego
1,5 szklanki cukru (ja daję cukier brązowy)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka z wolnego wybiegu
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
przyprawa korzenna do piernika (z torebek około 80g, domowej dajemy mniej - np. 60g) 

Masło podgrzewać z miodem i cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. 


Wystudzić. 


Do chłodnej masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić - mój mikser daje radę na średnich obrotach. 


Trzymać w emaliowanym garnku przykryte ściereczką np. na dole lodówki. 


****************************************************************

Domową przyprawę do piernika robię w młynku do mielenia kawy.


Wrzucam korę cynamonu,  goździki, kardamon, pieprz, papryczkę chilli, ziele angielskie, jałowiec i anyż. 



Można dodać jeszcze gałkę muszkatołową i suszony imbir.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz