poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tilapia na porach

Przepis stosuję już od kilku lat - zobaczyłam go kiedyś w programie kulinarnym Ewy Wachowicz. Tak przyrządzona ryba (nie tylko tilapia) smakuje na prawdę dobrze.Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują. 
Polecam :)


Tilapia na porach

4 filety z tilapii (ok. 600 g)
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
2 pory
1 mała cebula
w ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
2 kwaśne jabłka
1 łyżka majeranku
1-2 łyżki oliwy
½ szklanki bulionu warzywnego (zamiast bulionu można dodać białego wytrawnego wina)



Filety przyprawić solą i pieprzem i zamarynować w soku z cytryny. 

Cebulę, czosnek, imbir posiekać i wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę. Pory pokroić na kawałki (wielkości około 1,5 cm) i wrzucić na zeszkloną cebulę. Podsmażyć kilka minut. Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem, podlać bulionem lub winem. Obrane i pokrojone w 8 jabłka położyć na porach.
Na jabłkach umieścić filety z ryby i przykryć. Dusić około 20 min, aż ryba będzie gotowa. 

3 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam ryby w takiej postaci, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj smażąc pora dodać trochę białego wina. Sposób na rybkę świetny, z winem będzie jeszcze smaczniejsze. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem :) jak widzisz w przepisie jest białe wino (zamiast bulionu) :) w zależności od tego co mam w kuchni to używam - czasem samo białe wino, czasem tylko bulion, czasem pół na pół :)

      Usuń