niedziela, 23 czerwca 2013

Likier kawowy z nutką karmelu

Znajoma spytała mnie niedawno, czy znam sprawdzony przepis na likier kawowy. Zajrzałam do starych, odręcznych notatek i znalazłam. Jak już znalazłam, to zrobiłam. 
Znakomicie smakuje podany z lodem.



Likier kawowy
0,5 l skondensowanego mleka niesłodzonego (z puszki lub pudełka)
1/2 szklanki cukru lub 1 tubka mleka słodzonego o smaku karmelu i 3 łyżki cukru
cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy)
2-4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu

Mleko, cukier, ekstrakt waniliowy zagotować (ciągle mieszając!), dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować około 5 min. Ostudzić i wlać spirytus. Wlać do butelki i odstawić na minimum 1 dzień do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz