niedziela, 16 czerwca 2013

Bułeczki z rodzynkami z dżemem rabarbarowym

Pyszne słodkie bułeczki śniadaniowe z domowymi przetworami - czyli dżemem malinowym i rabarbarowym. Znakomite weekendowe śniadanko :)

Bułeczki z rodzynkami (ok 10 szt):
75 g masła 
250 ml mleka
7 g suchych drożdży 
pół łyżeczki soli
50 g cukru
0,5 kg mąki pszennej
100 g rodzynek

Masło roztopić. Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne (mleko, masło), sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Bułeczki nastawiłam w maszynie do pieczenia chleba wieczorem, z opóźnionym startem, tak aby program zakończył się nad ranem. 
Rano nastawić piekarnik na 220 stopni. Wyjąć ciasto z maszyny i podzielić na około 10 równych części. Ułożyć na blasze i zostawić do podrośnięcia na około 20 min. W tym czasie piekarnik powinien zdążyć się nagrzać. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Piec około 10 min. 


Bułeczki najlepiej smakują z dżemem. W tym roku postanowiłam zrobić dżem rabarbarowy z dodatkiem kardamonu. Wyszedł super!

Dżem rabarbarowy
1 kg rabarbaru
350 - 500 g cukru
kilka ziaren kardamonu



Rabarbar pokroić, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, żeby rabarbar puścił sok. Po tym czasie dodać kardamon, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez około godzinę - mieszając, aby się nie przypalił. Wystudzić i powtórzyć podgrzewanie następnego dnia. Gorący dżem włożyć do słoiczków.


1 komentarz:

  1. ale fajne buły!:)Ściskam, dziękuję za Twój udział w akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń