Kruchy spód
200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
Wypełnienie0,5 kg rabarbaru
200 g cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru
Mąkę, cukier puder i posiekane masło zmiksować do powstania okruszków, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować. Następnie wyrobić ręcznie, ulepić kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować rabarbar - pokroić go na kawałki, zasypać cukrem, dodać imbir. Przesmażyć na patelni aż zmięknie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na cienki placek (można pomóc sobie folią spożywczą). Nałożyć ciasto na posmarowaną i posypaną mąką formę do tarty. Zostawić trochę ciasta na położenie na rabarbar.
Spód tarty podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny (lub do zamrażarki na krócej). Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (ponieważ nie mam specjalnych kamyków do obciążania kładę na ciasto małe ramekiny). Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Na ciasto nałożyć przygotowany rabarbar, pozostałe ciasto ułożyć w kratkę. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec aż wierzch ładnie się zrumieni.
A z rabarbarem i truskawkami też mi wyjdzie czy za mokro będzie? :-) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńwyjdzie :)
UsuńJaka pyszna krata ! O.O
OdpowiedzUsuńps: Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar 2013 :)
OdpowiedzUsuńKratka jest urzekająca :-)