środa, 19 czerwca 2013

Krucha tarta z rabarbarem

Proste połączenie - kruche ciasto i kwaśno słodkie rabarbarowe wnętrze. Wiosenna klasyka.




Kruchy spód
200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko


Wypełnienie
0,5 kg rabarbaru
200 g cukru

łyżeczka sproszkowanego imbiru





Mąkę, cukier puder i posiekane masło zmiksować do powstania okruszków, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować. Następnie wyrobić ręcznie, ulepić kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce.


W międzyczasie przygotować rabarbar - pokroić go na kawałki, zasypać cukrem, dodać imbir. Przesmażyć na patelni aż zmięknie.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na cienki placek (można pomóc sobie folią spożywczą). Nałożyć ciasto na posmarowaną i posypaną mąką formę do tarty. Zostawić trochę ciasta na położenie na rabarbar.


Spód tarty podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny (lub do zamrażarki na krócej). Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (ponieważ nie mam specjalnych kamyków do obciążania kładę na ciasto małe ramekiny). Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Na ciasto nałożyć przygotowany rabarbar, pozostałe ciasto ułożyć w kratkę. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec aż wierzch ładnie się zrumieni. 


Smaczne na ciepło i na zimno :)


Źródło: przepis na kruchy spód pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

4 komentarze:

  1. A z rabarbarem i truskawkami też mi wyjdzie czy za mokro będzie? :-) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka pyszna krata ! O.O
    ps: Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar 2013 :)

    OdpowiedzUsuń