piątek, 22 lutego 2013

Warkocz z piersią

Przyznam się od razu, że sam sposób robienia "warkocza" gdzieś przyuważyłam wędrując gdzieś po internecie. Była to akurat strucla jabłkowa, a w komentarzach ktoś pisał o takim daniu z użyciem kurczaka i szpinaku.
W lodówce czekało sobie ciasto francuskie, więc nie namyślając się wiele, przystąpiłam do działania.
Efekt - cudowne połączenie szpinaku, piersi z kurczaka i mozzarelli. Na pewno jeszcze zagości na moim stole.


Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą w cieście francuskim 
Paczka ciasta francuskiego
Podwójna pierś z kurczaka
Pół paczki mrożonego szpinaku
Mozzarella (1 kula)
1/3 kubka śmietany 18%
czosnek
masło, pieprz, sól, kostka rosołowa, oliwa, gałka muszkatołowa, łyżka musztardy, jajko

Kostkę rosołową rozcieramy z oliwą, dodajemy łyżkę musztardy. Mieszamy z pokrojoną piersią z kurczaka. Marynujemy minimum godzinę. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek (do smaku, u mnie 4 duże ząbki), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec wlewamy śmietanę i mieszamy. Ściągamy z patelni i odkładamy na chwilę.
Na patelni lekko podsmażamy pierś z kurczaka.

Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Brzegi ciasta nacinamy, aby na końcu utworzyć z ciasta warkocz.
Na środku ciasta układamy kurczaka, na niego wykładamy szpinak.


Na wierzchu układamy pociętą w plastry mozzarellę.


Zawijamy ciasto do środka - na przemian z prawej i lewej strony. 


Wierzch warkocza smarujemy rozmąconym jajkiem. 


Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 min (aż ciasto zrobi się złote).


 Podajemy pokrojone w plastry z sałatą lub innymi dodatkami.


Smacznego :)

1 komentarz: