sobota, 11 maja 2013

Makaron z białych szparagów w sosie śmietanowym z kurkami

Białe szparagi w zupełnie innej odsłonie. Podane jak.. makaron - cienko pokrojone w paseczki, ugotowane, w sosie śmietanowym. Do tego smażone na maśle kurki. Niebo w gębie. 



Składniki na 2 porcje
pęczek białych szparagów
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan)
3 łyżki mrożonych kurek
pół cebuli
sól, pieprz 
pietruszka do dekoracji 


Szparagi myjemy, obieramy i odłamujemy twarde końcówki. Obieraczką do warzyw odkrawamy "wstążki" z łodyg szparagów (jak na zdjęciu poniżej) - tworząc coś w rodzaju makaronu. 





Tak przygotowane szparagi gotujemy we wrzącej wodzie kilka minut. Końcówki szparagów możemy ugotować osobno. Odcedzamy.

W większym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy śmietanę i starty ser. Wrzucamy odcedzone szparagi i mieszamy. 

Na patelnię dajemy drugą łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy kurki. Dusimy do miękkości.

Wykładamy na talerz lub do miseczki, na wierzch nakładamy kurki, dekorujemy czubkami szparagów i pietruszką.
 




Pomysł pochodzi ze strony Spinach Tiger.

2 komentarze:

  1. Ojej, jaki ekstra pomysł z tym makaronem! Przyznam, że szparagi czasem są dla mnie zbyt łykowate, a te tutaj muszą faktycznie rozpływać się w ustach :) Wypróbuję z pewnością

    OdpowiedzUsuń