niedziela, 12 maja 2013

Błękitny sernik na zimno z borówką amerykańską

Ponieważ miałam do wykorzystania tropikalne galaretki Winiary postanowiłam zrobić sernik na zimno. Nic niezwykłego, ale wyszedł całkiem smaczny :) Szybki i prosty w wykonaniu - można eksperymentować ze smakami galaretek oraz z dodanymi owocami.



Sernik na zimno z galaretkami
2 galaretki  Blue Curacao Winiary
2 galaretki Piña Colada Winiary
50 ml wódki (opcjonalnie)
500 gr serka homogenizowanego
250 gr serka Mascarpone
250 gr borówek amerykańskich
herbatniki Belvitki lub biszkopty (opcjonalnie)

Niebieskie galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Wystudzić. Oba serki zmiksować, ciągle miksując dodawać ostudzoną niebieską galaretkę. Połowę owoców dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.


Tortownicę wyłożoną folią (jeśli ktoś ma szczelną formę to ten krok można pominąć) wyłożyć herbatnikami, następnie wylać na nie masę. Odstawić do lodówki do stężenia.


Galaretki Piña Colada rozpuścić w około 2,5 szklanki gorącej wody. Dodać wódkę. Ciasto udekorować pozostałymi owocami, delikatnie zalać żółtą galaretką.



 Odstawić, najlepiej na noc, do lodówki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz