czwartek, 3 sierpnia 2017

Semifreddo - lody waniliowo-malinowe (bez maszyny)

Lato w pełni więc na ochłodę pora na lody. Nie posiadam maszyny, nie chce mi się pilnować i co pół godziny wyjmować lodów z zamrażarki i miksować, dlatego znakomitym rozwiązaniem są lody semifreddo. Można zrobić je w małych miseczkach, foremkach do lodów na patyku lub po prostu w jakimś naczyniu - keksówce wyłożonej folią albo naczyniu żaroodpornym.




Składniki

350 g malin
3 jajka i 2 żółtka
1 laska wanilii
3/4 szklanki cukru 
400 ml śmietanki 30%
maliny do dekoracji



Maliny blendujemy i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek.  
Do miski wbijamy 3 całe jaja plus 2 żółtka, dodajemy cukier i ziarenka z wanilii.
Ubijamy nad parą wodną kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje, ściągamy znad pary i miksujemy jeszcze chwilę.
Osobno ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy z koglem-moglem. 
Masę dzielimy na 2 części w proporcji 1/3-2/3. Do mniejszej dodajemy puree z malin.


Nakładamy do dowolnych naczyń, najpierw nalewając masę waniliową a na wierzch puree malinowe.


I gotowe - wkładamy do zamrażarki na minimum 4h.


Smacznego!

PS. Przepis na podstawie Kwestii Smaku

1 komentarz: