sobota, 11 października 2014

Tarta z gruszką i serami

Dzisiaj przepis na pyszną i prostą tartę z gruszką i serami - kozim i briee. Tarta jest na prawdę banalna do wykonania, a sery można dobierać dowolnie. 
Najlepiej podawać z sałatką :)







Składniki

Spód:
125 g mąki pszennej
125 g białego sera 
75 g masła
około 1/2 łyżeczki soli
1 małe jajko

Nadzienie:
100 g gęstej śmietany 18%
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 gruszki
150 g sera (np. kozi, brie, camembert) 
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów

Do miski przesiej mąkę, dodaj ser, masło, sól i rozdrobnij składniki mikserem. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. 

Włóż do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc. 


Ciasto po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować (wygodnie jest to zrobić na przykład przez folię spożywczą). Delikatnie przenieść na przygotowaną formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem). Włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 20 min do zezłocenia. (Jeśli zapomnimy nagrzać piekarnik  w czasie przygotowywania to formę z ciastem należy włożyć na ten czas do lodówki).


W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie. Na podpieczony spód wylewamy śmietanę wymieszaną z solą i układamy plasterki sera i gruszki. Posypujemy podprażonymi migdałami lub orzechami. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec aż do rozpuszczenia sera (z 13-14 minut).



Przepis na podstawie Kwestii Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz