sobota, 17 sierpnia 2013

Lody z zielonej herbaty i mleka kokosowego

Lato niezmiennie kojarzy się z lodami. A najlepsze są oczywiście lody domowe. Niezwykle proste do zrobienia - połączenie mleka kokosowego z zieloną herbatą. Najprościej zrobić je w foremkach do lodów na patyku - szczególnie jeśli nie mamy maszynki.



Przepis (6 szt)
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru (lub trochę mniej
3-4 łyżeczki japońskiej herbaty w proszku matcha
sok z połowy cytryny lub 1 limonki



Wodę gotować z cukrem przez około 3 minuty. Ostudzić i rozpuścić w niej matchę, następnie dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Rozlać do foremek i zamrozić.





Akcja lodowa 2013





 Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ależ to musi być dobre! Mleko kokosowe jest meega do lodów, a na matchę się czaję. Widziałam tanią w kuchniach świata ale wyszła (została droga) a tak to na allegro oferują.

      Usuń
    2. Mi się udało kiedyś dostać tą tanią w Kuchniach Świata w Złotych Tarasach

      Usuń