Lato niezmiennie kojarzy się z lodami. A najlepsze są oczywiście lody domowe. Niezwykle proste do zrobienia - połączenie mleka kokosowego z zieloną herbatą. Najprościej zrobić je w foremkach do lodów na patyku - szczególnie jeśli nie mamy maszynki.

Przepis (6 szt)
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru (lub trochę mniej
3-4 łyżeczki japońskiej herbaty w proszku matcha
sok z połowy cytryny lub 1 limonki
Wodę gotować z cukrem przez około 3 minuty. Ostudzić i rozpuścić w niej matchę, następnie dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Rozlać do foremek i zamrozić.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Gdzie kupujesz matchę.?
OdpowiedzUsuńAleż to musi być dobre! Mleko kokosowe jest meega do lodów, a na matchę się czaję. Widziałam tanią w kuchniach świata ale wyszła (została droga) a tak to na allegro oferują.
UsuńMi się udało kiedyś dostać tą tanią w Kuchniach Świata w Złotych Tarasach
Usuń