piątek, 3 kwietnia 2015

Ciężkie ciasto czekoladowe Nigelli

Pyszne, wilgotne ciasto o ciekawej strukturze. Proste do zrobienia. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, bo najlepiej smakuje po odstaniu (dojrzewa jak piernik).






Składniki
225 g miękkiego masła
280 g brązowego lub białego cukru (w oryginalnym przepisie aż 375 g cukru)
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 duże jajka
100 g dobrej gorzkiej czekolady (roztopionej)
200 g mąki pszennej 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml wrzątku




Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (ciasto jest płynne i może wyciec).
Masło utrzeć z cukrem i pastą waniliową. Ucierając dodać roztrzepane jajka. Dodać lekko wystudzoną czekoladę - miksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy. Następnie (miksując na najmniejszych obrotach) dodawać mąkę wymieszaną z sodą, na przemian z wrzątkiem. Powinno powstać płynne ciasto.

Ciasto przelać do keksówki. Piec w 190 stopniach przez 30 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 15 minut.



Źródło: "Jak Być Domową Boginią" Nigella Lawson






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz