wtorek, 29 kwietnia 2014

Murzynek jaglany (bez mąki)

O kaszy jaglanej czytałam już od dłuższego czasu - stała się "modna". W końcu i ja się nią zainteresowałam. Zaczęłam od kaszy jaglanej z jabłkami z cynamonem na śniadanie, potem jako dodatek do mięsa na obiad. Teraz przyszła pora na zdrowe ciasto - czyli murzynek jaglany.



Z kaszy jaglanej można robić wiele - począwszy od samodzielnych dań, aż po lody, a nawet mleko jaglane :)



Trochę informacji:

Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Zawiera dużo witamin z grupy B, lecytynę, wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Potrawy zawierające kaszę jaglaną dostarczają pełnowartościowego białka. Jest również lekkostrawna. Kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

 Przepis na Murzynek Jaglany

180 g kaszy jaglanej + 250 ml wody
110 ml mleka
110 g cukru
2 jajka
60 ml oliwy
1/2 łyżeczki sody
6 łyżek kakao
rodzynki, orzechy włoskie




Kaszę jaglaną należy wypłukać, a następnie zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wystudzić.



Kaszę, mleko, cukier, jajka, oliwę i sodę zblendować na gładką masę. Dodać kakao i opcjonalnie bakalie. Masę wlać do formy keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1h (do tzw. suchego patyczka).




Wiesz co jesz Zdrowy tryb życia Dania dla urody



Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv.



2 komentarze:

  1. Takiego murzynka to bym zjadła. Tez lubię kaszę jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i tak apetycznie, że chyba się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń