Miałam ochotę na coś słodkiego i po przeanalizowaniu zawartości szafek padło na budyń ananasowo-kokosowy. Wyszedł obłędnie. Taka budyniowa Pina Colada :)
Składniki
1 puszka ananasa
1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml)
1 żółtko
200 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 plastrów ananasa z puszki zblendować z sokiem ananasowym, mlekiem kokosowym i zwykłym mlekiem. Odlać pół szklanki, resztę zagotować. Mąkę ziemniaczaną i żółtko rozbełtać z odlaną miksturą :) Wlać do gotującego się płynu, mieszać aż zgęstnieje.
W salaterkach na dnie ułożyć pokrojone w kawałki plastry ananasa, zalać budyniem. Zostawić do ostudzenia.
Podawać można na wiele sposobów - na przykład ze skarmelizowanym cukrem jak w Crème brûlée.
Ten skarmelizowany cukier... Pycha!
OdpowiedzUsuń