niedziela, 7 lipca 2013

Risotto z kurczakiem i pieczonym kalafiorem

Pieczony kalafior ma bardzo ciekawy smak. Kurkuma dodaje daniu aromatu i koloru. Dodatkowo danie znakomicie nadaje się do odgrzewania. Polecam :)



Składniki

1,5 szklanki ryżu do risotto (Arborio)
3 szklanki bulionu
0,5 szklanki białego wina
100 gr żółtego sera pokrojonego w kostkę
różyczki z małego kalafiora
kilka pieczarek (opcjonalnie)

mała cebulka
2 piersi z kurczaka
przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, papryka, tymianek
olej rzepakowy, masło


Nagrzewamy piekarnik (180 -200 stopni). Różyczki kalafiora układamy na blasze, posypujemy solą i pieprzem, polewamy olejem rzepakowy, a na wierzchu układamy kawałki masła. Opcjonalnie do kalafiora można dołożyć pieczarki. Pieczemy około 15 minut.


Siekamy cebulkę i szklimy na kilku łyżkach oleju rzepakowego w dużym rondlu, a następnie wsypujemy ryż i podsmażamy go około 1-2 minut. Wlewamy wino i mieszamy aż odparuje, dolewamy po pół szklanki bulionu i czekamy aż ryż go wchłonie - powtarzamy czynność, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Odstawiamy pod przykryciem na małym ogniu i przygotowujemy kurczaka.

Piersi kroimy w kostkę, polewamy olejem, obsypujemy kurkumą, tymiankiem i papryką, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na patelni.

Do ryżu dodajemy kurczaka, upieczonego kalafiora z pieczarkami i pokrojony w kostkę ser (u mnie gouda). Podsmażamy jeszcze chwilę i podajemy :)





2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie! już od dłuższego czasu zabieram się za przygotowanie risotta i coś czuję, że to pójdzie na pierwszy ogień :)

    OdpowiedzUsuń