poniedziałek, 8 lipca 2013

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Przepis na to ciasto pochodzi z mojego starego zeszytu z zapiskami. Jest bardzo prosty do wykonania, a smakuje rewelacyjnie. Często szukam w sieci nowych, ciekawych rozwiązań smakowych, a zapominam o tradycyjnych, rodzinnych przepisach. Tym razem dzielę się z Wami takim przepisem.


Ciasto z owocami
4 szt jajek
1 szklanka cukru (można dać mniej)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
1/2 kostki margaryny
rabarbar lub inne owoce (u mnie rabarbar i truskawki)


Białka ubić z cukrem (najpierw ubijamy same białka, następnie dosypujemy cukier). Dodawać porcjami żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec roztopić margarynę i wlać gorącąCiasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka.


Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. fajny przepis ja w ubieglym roku znalazlam przepis na odwrocony biszkopt z rabarbarem bardzo latwy szybki w przygotowaniu niestety gdzies mi sie ten przepis zginął a dzis nie moge go znalezć w internecie

    OdpowiedzUsuń