poniedziałek, 4 listopada 2013

Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Bardzo kremowa, delikatna i rozgrzewająca zupa z dyni i ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Proporcje podaję są "na oko" :)


Zupa krem z dyni
1 szklanka pure z dyni *)
2 średnie ziemniaki
0,5 puszki mleka kokosowego (u mnie z Lidla)
Przyprawy: pieprz, sól, curry, chilli, śmietana 18% (opcjonalnie do podania)


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy pure z dyni i mleko kokosowe, a następnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujemy łyżeczkę lub dwie curry, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dla lubiących "na ostro" dodajemy chilli do smaku.

Podajemy ze śmietaną i posypane chilli.


*) Pure z dyni przygotowujemy jak w tym przepisie: Sernik z dynia na Halloween. Jeśli nie mamy gotowego pure tylko świeżą dynię możemy pokroić ją w kostkę i gotować razem z ziemniakami.


2 komentarze:

  1. Właśnie ostatnio z żalem stwierdziłam, że jakoś w ogóle nie wykorzystuję tego sezonu dyniowego, a za chwilę będzie po... dzisiaj nawet szukałam jakiegoś przepisu na zupę z dyni, więc może skorzystam z Twojej propozycji - bo sprawdzona - i jutro posmakujemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia i mleko kokosowe to moje ulubione połączenie tej jesieni! :)

    OdpowiedzUsuń