Bardzo kremowa, delikatna i rozgrzewająca zupa z dyni i ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Proporcje podaję są "na oko" :)
Zupa krem z dyni
1 szklanka pure z dyni *)
2 średnie ziemniaki
0,5 puszki mleka kokosowego (u mnie z Lidla)
Przyprawy: pieprz, sól, curry, chilli, śmietana 18% (opcjonalnie do podania)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy pure z dyni i mleko kokosowe, a następnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujemy łyżeczkę lub dwie curry, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dla lubiących "na ostro" dodajemy chilli do smaku.
Podajemy ze śmietaną i posypane chilli.
*) Pure z dyni przygotowujemy jak w tym przepisie: Sernik z dynia na Halloween. Jeśli nie mamy gotowego pure tylko świeżą dynię możemy pokroić ją w kostkę i gotować razem z ziemniakami.
Właśnie ostatnio z żalem stwierdziłam, że jakoś w ogóle nie wykorzystuję tego sezonu dyniowego, a za chwilę będzie po... dzisiaj nawet szukałam jakiegoś przepisu na zupę z dyni, więc może skorzystam z Twojej propozycji - bo sprawdzona - i jutro posmakujemy.
OdpowiedzUsuńdynia i mleko kokosowe to moje ulubione połączenie tej jesieni! :)
OdpowiedzUsuń