Piernik z tego przepisu piekę już od kilku lat. Jest po prostu idealny! Jedyna wada to taka, że trzeba pamiętać, aby ciasto zacząć robić około 5-6 tygodni przed świętami. Im wcześniej tym lepiej.
Z poniższego ciasta robię piernik przekładany domowymi powidłami oraz pierniczki.
Przepis krąży w internecie pod różnymi nazwami - jako Piernik Staropolski, Piernik Apolki, Piernik Staropolski Lemnis-Vitry.
Jeśli jeszcze go nie próbowaliście - teraz macie okazję - zrobiony w tym tygodniu jeszcze odpowiednio dojrzeje.
Pieczemy go kilka dni przed Świętami - przepis podam za około miesiąc!
Składniki:
500 g miodu naturalnego
1,5 szklanki cukru (ja daję cukier brązowy)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka z wolnego wybiegu
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
przyprawa korzenna do piernika (z torebek około 80g, domowej dajemy mniej - np. 60g)
Masło podgrzewać z miodem i cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Wystudzić.
Do chłodnej masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić - mój mikser daje radę na średnich obrotach.
Trzymać w emaliowanym garnku przykryte ściereczką np. na dole lodówki.
****************************************************************
Domową przyprawę do piernika robię w młynku do mielenia kawy.
Wrzucam korę cynamonu, goździki, kardamon, pieprz, papryczkę chilli, ziele angielskie, jałowiec i anyż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz