Dzisiaj przepis na pyszną i prostą tartę z gruszką i serami - kozim i briee. Tarta jest na prawdę banalna do wykonania, a sery można dobierać dowolnie.
Najlepiej podawać z sałatką :)
Składniki
Spód:
125 g mąki pszennej
125 g białego sera
75 g masła
około 1/2 łyżeczki soli
1 małe jajko
Nadzienie:
100 g gęstej śmietany 18%
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 gruszki
150 g sera (np. kozi, brie, camembert)
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
Do miski przesiej mąkę, dodaj ser, masło, sól i rozdrobnij składniki mikserem. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę.
Włóż do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc.
Ciasto po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować (wygodnie jest to zrobić na przykład przez folię spożywczą). Delikatnie przenieść na przygotowaną formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem). Włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 20 min do zezłocenia. (Jeśli zapomnimy nagrzać piekarnik w czasie przygotowywania to formę z ciastem należy włożyć na ten czas do lodówki).
W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie. Na podpieczony spód wylewamy śmietanę wymieszaną z solą i układamy plasterki sera i gruszki. Posypujemy podprażonymi migdałami lub orzechami. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec aż do rozpuszczenia sera (z 13-14 minut).
Przepis na podstawie Kwestii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz