piątek, 29 sierpnia 2014

Kokosowa panna cotta

Pyszny i delikatny deser. Zdecydowanie nie należy do tych "lekkich: robi się go bowiem z tłustej śmietanki, ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć :)


Składniki na około 6 porcji (150 ml każda):
500 ml śmietany kremówki 36%
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
75 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
25 gr żelatyny w proszku 
borówka amerykańska do podania

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
Pozostałe składniki zagotować w garnuszku. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietanowej, rozmieszać i dopiero dodać do reszty masy.
Wystudzić, przemieszać i dopiero rozlać do kokilek i włożyć do lodówki. Nie należy iść na łatwiznę i ciepłą panna cotę wstawiać do lodówki, bo może się rozwarstwić. W lodówce powinna tężeć minimum 5h.
Podawać wyłożone na talerz - aby łatwiej wyjąć deser z kokilek, włożyć je na chwilę pod kran i dopiero podważyć lekko nożem i wyjąć. 
Podać z borówką amerykańską lub innymi owocami.


Smacznego :)
Błękitne skarby lata!


Na podstawie przepisu z Kwestii Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz