Pancakes czyli moje ulubione śniadanie. Tym razem z jagodami według przepisu ze strony BBC Good Food.
W oryginalnym przepisie są borówki amerykańskie, ale nasze polskie jagody są dużo smaczniejsze :)
Przepis na ok. 10 sztuk
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
300 ml mleka
duża łyżka roztopionego masła
150-200g jagód (50g zostawić do posypania)
olej lub masło klarowane do smażenia
do podania: cukier puder, syrop klonowy
Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli zmieszać w dużej misce. Jajko roztrzepać z mlekiem i dodać do składników suchych. Masa powinna być gęsta i gładka. Dodać roztopione masło i wymieszać. Dosypać 2/3 jagód i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło albo olej. Nałożyć po dużej łyżce ciasta na jeden placek (ok. 7,5 cm średnicy). Najlepiej na raz robić 3 albo 4 pancakesy. Smażyć około 3 minuty na średnim ogniu aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Odwrócić i smażyć jeszcze 2-3 minuty aż do zezłocenia.
Smacznego!
Pysznie wyglądają :-) z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne! Pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaje do akcji
Pozdrawiam ;)