niedziela, 11 maja 2014

Jajka w kokilkach ze szparagami i szynką parmeńską

Szparagi! Rozpoczął się sezon - to właśnie teraz szparagi są najlepsze - delikatne i nie łykowate.
Poniższy przepis to propozycja śniadaniowa (lub kolacyjna) inspirowana przepisem z Kwestii Smaku.


Składniki na dwie porcje
3 plasterki szynki parmeńskiej
4 zielone szparagi
3 duże jajka
1/4 szklanki śmietany - ja użyłam 18%
50 g sera (u mnie mieszany - żółty i rokpol)
pieprz, sól do smaku


2 kokilki wykładamy szynką parmeńską. Jajka i śmietanę dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy pokruszone sery, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do kokilek.


Od szparagów odłamujemy twarde końce, łodyżki kroimy w 3mm plasterki, główki zostawiamy w całości - dodajemy wszystkie do masy jajecznej.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 15 min, aż masa się zetnie.


Smacznego!

Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz