Delikatne czekoladowe ciasteczka przekładane kremem czyli tzw. whoopie pie. Można spotkać je pod różnymi nazwami - jedną z nich jest BFO, czyli Big Fat Oreo :) Robi się je niezwykle szybko i prosto (czas pieczenia to ok. 9 min).
Składniki na ok 10 szt. whoopie
55 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 żółtko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki mleka
55 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 żółtko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki mleka
100 g śmietany 36%
125 g opakowania serka Mascarpone
powidła śliwkowe lub inny dżem
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miękkie masło, cukier i żółto utrzeć w mikserze. Porcjami dodawać wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem mąkę. Miksować tylko do połączenia składników w połowie dodając mleko.
Wykładać na blachę do pieczenia za pomocą stołowej łyżki tak, aby wyszło około 18-20 ciastek. Koniecznie zachować odstępy!
Piec około 9 minut.
Wystudzić.
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone z odrobiną cukru. Ciastka posmarować cienką warstwą powideł i nałożyć kopiatą łyżkę kremu.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Proszę o kontakt na mojego maila (e-mail wraz z nazwą bloga). Chciałabym zaproponować możliwość współpracy.
OdpowiedzUsuńm.popik@blog-media.pl