Białe szparagi w zupełnie innej odsłonie. Podane jak.. makaron - cienko pokrojone w paseczki, ugotowane, w sosie śmietanowym. Do tego smażone na maśle kurki. Niebo w gębie.
Składniki na 2 porcje
pęczek białych szparagów
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan)
3 łyżki mrożonych kurek
pół cebuli
sól, pieprz
pietruszka do dekoracji
Szparagi myjemy, obieramy i odłamujemy twarde końcówki. Obieraczką do warzyw odkrawamy "wstążki" z łodyg szparagów (jak na zdjęciu poniżej) - tworząc coś w rodzaju makaronu.

Tak przygotowane szparagi gotujemy we wrzącej wodzie kilka minut. Końcówki szparagów możemy ugotować osobno. Odcedzamy.
W większym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy śmietanę i starty ser. Wrzucamy odcedzone szparagi i mieszamy.
Na patelnię dajemy drugą łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy kurki. Dusimy do miękkości.
Wykładamy na talerz lub do miseczki, na wierzch nakładamy kurki, dekorujemy czubkami szparagów i pietruszką.
Pomysł pochodzi ze strony Spinach Tiger.
Przepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńOjej, jaki ekstra pomysł z tym makaronem! Przyznam, że szparagi czasem są dla mnie zbyt łykowate, a te tutaj muszą faktycznie rozpływać się w ustach :) Wypróbuję z pewnością
OdpowiedzUsuń