niedziela, 3 marca 2013

Pinneaple upside-down cake

Chodziło za mną od dawna... Odwrócone ciasto ananasowe. Przepisy można znaleźć u Nigelli i Marthy Stewart. Upiekłam. Rzeczywiście prezentuje się ciekawie. Przepis jest kwintesencją amerykańskich ciast - ciężkie i proste. Nie będzie moim ulubionym ciastem, ale cieszę się, że udało mi się wypróbować przepis. 
Odwrócone ciasto ananasowe
250 gr margaryny
150 gr drobnego cukru do wypieków
7 plastrów ananasów z puszki
100 ml soku z anansa
4 duże jajka
ok. 13 wisienek koktajlowych
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy ananasy - w środki i przerwy między wkładamy wiśnie kandyzowane. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.


W misce miksujemy jaja z sokiem ananasowym. Dodajemy cukier, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia (mąkę dobrze jest wcześniej przesiać) oraz bardzo miękką margarynę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy na wcześniej przygotowane ananasy.


Pieczemy około 40-50 min - do tzw. suchego patyczka. 



Podawałam przełożone masą z bitej śmietany i serkiem mascarpone.

Na pewno zrobię jeszcze ciasto w takim stylu, ale wykorzystując inny przepis - jakiś lekki biszkopt czy inne ciasto ucierane.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz